Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί όχι δήμος Νέων Θερμοπυλών;;;



Πολλή κουβέντα γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την αλλαγή ονόματος του δήμου μας, με πιθανότερο αυτό του Καμένων Βούρλων, μιας και τα μυαλά που μας διοικούν, θεωρούν πως μόνο έτσι θα είμαστε παγκοσμίως γνωστοί και θα προωθηθούν τα συμφέροντα του τόπου μας. Δε μπορεί όμως κάποιος που ξέρει στοιχειώδη ιστορία να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Σίγουρα η σημερινή ονομασία του δήμου μας μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν τα γεγονότα αυτή η αστειότητα προέκυψε μετά από σκληρή πολιτική παρέμβαση, προκειμένου η έδρα του δήμου μας να μεταφερθεί στα Καμένα Βούρλα από το Μώλο που είχε οριστεί αρχικά, κάτι που ήταν και το φυσιολογικό της όλης ιστορίας μιας και ο Μώλος είχε όλες τις υποδομές και με το παραπάνω και τα Καμένα Βούρλα ως τουριστική περιοχή είχαν μεγαλύτερη φήμη. Έτσι λοιπόν το αρχικό σενάριο που άλλαξε στο παρά 5 ήταν δήμος Καμένων Βούρλων με έδρα το Μώλο.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε ποτέ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ΟΛΩΝ των περιοχών του δήμου. Το όνομα λοιπόν πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε. Πρέπει όμως να είναι Καμένων Βούρλων; Φυσικά και όχι. Όταν σαν δημοτική αρχή θες να σκέφτεσαι λογικά, όπως ευαγγελίζεσαι, πρέπει να κρατάς τις ισορροπίες. Θες να κάνεις το δήμο Καμένων Βούρλων για να καταλαβαίνει αμέσως από που είσαι ο κλητήρας του υπουργείου όταν τον παίρνεις τηλέφωνο; Μετέφερε όμως την έδρα ΣΤΟ ΜΩΛΟ! Εκεί που μπορεί να στεγάσει άνετα σε δημοτικά κτήρια όλες τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου δήμου. Όμως αν επιμένεις να κρατάς την έδρα στα Καμένα Βούρλα τότε το όνομα θα πρέπει να είναι ουδέτερο!!!!

Θες λοιπόν να αλλάξεις το όνομα ώστε να είσαι παγκοσμίως γνωστος και θα το κάνεις Καμένων Βούρλων μιας περιοχής με ιστορία περίπου μισού αιώνα; Ας μιλήσουμε λοιπόν λίγο για ιστορία...

Η πρώτη ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ περιοχή που είχε το όνομα Θερμοπύλες ήταν ο Μώλος.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Μώλος κάτ. 445, 13 ώρες από Αταλάντη.
Άντερας κάτ. 224.
Μενδενίτσα κάτ. 327.
Λιαπάτες κάτ. 47.
Ριτσέρι κάτ. 89.
Καραβίδια κάτ. 87.
Κατουμάτες κάτ. 58.
Αγία Τριάδα κάτ. 124.
Χωρίο Θερμοπύλες δημιουργήθηκε πολύ αργότερα και η πρώτη ονομασία του ήταν Δρακοσπηλιά. Ακόμη και σήμερα σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του δήμου έχουν το χαρακτηρισμό Θερμοπυλών (βλ. ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλάκειο, δορυφορικός σταθμός κλπ) και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι από τη Λαμία που σήμερα έχει στις αγκάλες της την οικισμό Θερμοπύλες για τον Α ή τον Β λόγο. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Τόσο τα λουτρά όσο και η τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής της ανήκουν. Επίσης είναι σαν να λέμε ότι επειδή ένα χωριό στην Πελοπόννησο ονομάζεται Άγιος Στέφανος δεν θα ονομάζεται και ένα αντίστοιχο χωριό το ίδιο στη Λάρισα. Πόσο μάλλον Το όνομα Θερμοπύλες που είναι το πρώτο όνομα του δήμου μας!!!

Θέλετε να το ξεχωρίσετε από τον οικισμό; Κάν' τε το δήμος Νέων Θερμοπυλών. Αυτό είναι ένα όνομα που μας αντιπροσωπεύει όλους και είναι παγκοσμίως γνωστό και μην πάτε να εκπληρώσετε προεκλογικά τάματα προσπαθώντας να διορθώσετε λάθη του παρελθόντος με ακόμη μεγαλύτερα λάθη.

Λύσεις συναινετικές και αντιπροσωπευτικές υπάρχουν! Πολιτική βούληση;;;




Δεν υπάρχουν σχόλια: